niedziela, 18 listopada 2012

Placuszki bananowe

Placuszki bananowe to zdrowsza wersja pancakes. Są łatwe w przygotowaniu i bardzo sycące.
Składniki:
  • 1 duży, dojrzały banan
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej lub razowej
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru*
*można pominąć

Przygotowanie:
Płatki owsiane zalać połową szklanki ciepłej wody i odstawić aż do ich napęcznienia. W tym czasie białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. W drugiej misce, obranego ze skórki banana zgnieść widelcem i dodać żółtko. Dodać płatki i całość wymieszać mikserem na wysokich obrotach. Cały czas mieszając, dodawać mąkę, proszek do pieczenia i jogurt. Miksować tak długo, aż wszystkie składniki się połączą. Na samym końcu delikatnie dodać ubitą pianę z białka. Placuszki piec na teflonowej, rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.

1 komentarz: