sobota, 2 marca 2013

Popękane ciasteczka orzechowe

 Składniki:
  • 270 g mielonych orzechów (laskowe lub włoskie)
  • 50 g mąki
  • 65 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • cukier puder (do obtoczenia ciasteczek)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Ugniatamy, aż utworzy się jednolita kula* Z ciasta formujemy równe kulki, wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w cukrze pudrze i układamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Ciasteczka pieczemy przez około 17 minut w 175ºC

 * wg oryginalnego przepisu ciasto należy owinąć folią i włożyć do lodówki na około godzinę, ja ten etap pominęłam :)

 Przepis pochodzi stąd
bardzo szybko znikają :)

9 komentarzy:

  1. Mmmm, orzechowe... muszą być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale świetne ! Muszę takie zrobić . :)

    http://fashioncherryxx97.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają :) Bardzo lubię takie popękane ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale bym zjadła takie ciasteczka, tylko orzechów nie chce mi się łupać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. racja, jest trochę roboty z łupaniem tych orzechów, ale warto ;)

      Usuń
  5. Cudnie Ci wyszły :) Cieszę się, ze smakowały :)

    OdpowiedzUsuń