wtorek, 12 listopada 2013

Ciasto kakaowe z kremem

przepis Anyżkowo

Składniki na ciasto

  •  230 g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 180 g masła
  • 180 ml mleka
  • 2 jajka
Składniki na krem
  • 150 g miękkiego masła
  • 3 szklanki cukru pudru (można dodać mniej)
  • 5 łyżek mleka
  • 1/2 szklanki kakao
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia- wymieszać. Następnie dodać cukier i esencję waniliową. Do drugiego naczynia dodać rozpuszczone i ostygnięte masło. Wlać mleko i wbić jajka- wymieszać. Mokre składniki dodać do suchych, całość zmiksować. Tortownicę o średnicy ok 22-23 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać i równo rozprowadzić. Piec w temperaturze 180ºC przez 35-40 minut do 'suchego patyczka'. Gotowe ciasto wystudzić na kratce. 

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Cukier puder dodawać partiami. Następnie dodać kakao i wlać mleko. Zmiksować na gładką masę. 

Całkowicie ostygnięte ciasto przekroić na pół i posmarować około 1/3 częścią polewy. Przykryć drugą warstwą ciasta i wysmarować górę. Gotowe ciasto można przyozdobić i włożyć do lodówki na 3 godziny. Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Ten widelczyk ! Sąd masz ? :)
    A ciasto urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na przyjęcie dla małej księżniczki ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda przecudnie. Chciałabym umieć piec, tak jak Ty. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przesłodkie - i zapewnie smakowo i oczywiście wizualnie ;D

    OdpowiedzUsuń