niedziela, 25 listopada 2012

Zapiekane jajka w cieście francuskim

Pomyślałam, że ostatni dzień weekendu to najlepsza okazja by przygotować śniadanie, na które w ciągu tygodnia nie mam czasu.. a ponieważ, jajko wg mnie to najbardziej treściwe z możliwych 'produktów śniadaniowych' postanowiłam, że i dziś odegra ono główną rolę.
Składniki:
  • ciasto francuskie (użyłam gotowego)
  • 2 jajka
  • 3 plastry dowolnej szynki
  • szczypiorek
  • sól
  • odrobina masła
Przygotowanie:
Foremki smarujemy lekko  masłem. Z ciasto francuskiego wycinamy koła o trochę większej średnicy niż foremka, tak aby dokładnie dolepić je do ścianek. Szynkę kroimy w drobną kostkę i wysypujemy na ułożone już ciasto. Wbijamy po jednym jajku do foremki i lekko solimy. Jajka pieczemy przez ok 12 minut (tak aby białko się ścięło) w temperaturze 200°C.

9 komentarzy:

  1. Ależ apetycznie wyglądają! I w dodatku przepięknie ujęte!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały pomysł! Takie śniadanie bym z chęcią zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł na śniadanie. a jak dłużej się podpiecze to żółtko bardziej się zetnie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. W przypadku takiego przygotowania, żółtko i tak jest mniej 'płynne' niż podczas smażenia na patelni :)

      Usuń
  4. Mmm fajny pomysł :) Koniecznie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne, a właśnie się zastanawiam co zrobić z ciasta francuskiego które mam w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają bardzo fajnie, muszę zrobić w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  7. danie jest super ! ja wykorzystam, jednak nie spelnia wymogow akcji - nie jest w jednym kolorze. odrzucam przepis z akcji ale nie z pamieci ;)n

    OdpowiedzUsuń