Pomyślałam, że ostatni dzień weekendu to najlepsza okazja by przygotować śniadanie, na które w ciągu tygodnia nie mam czasu.. a ponieważ, jajko wg mnie to najbardziej treściwe z możliwych 'produktów śniadaniowych' postanowiłam, że i dziś odegra ono główną rolę.
Składniki:- ciasto francuskie (użyłam gotowego)
- 2 jajka
- 3 plastry dowolnej szynki
- szczypiorek
- sól
- odrobina masła
Przygotowanie:
Foremki smarujemy lekko masłem. Z ciasto francuskiego wycinamy koła o trochę większej średnicy niż foremka, tak aby dokładnie dolepić je do ścianek. Szynkę kroimy w drobną kostkę i wysypujemy na ułożone już ciasto. Wbijamy po jednym jajku do foremki i lekko solimy. Jajka pieczemy przez ok 12 minut (tak aby białko się ścięło) w temperaturze 200°C.
Ależ apetycznie wyglądają! I w dodatku przepięknie ujęte!
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł! Takie śniadanie bym z chęcią zjadła:)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na śniadanie. a jak dłużej się podpiecze to żółtko bardziej się zetnie ?
OdpowiedzUsuńTak. W przypadku takiego przygotowania, żółtko i tak jest mniej 'płynne' niż podczas smażenia na patelni :)
UsuńMmm fajny pomysł :) Koniecznie muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńPolecam, są naprawdę pyszne ! :)
Usuńfajne, a właśnie się zastanawiam co zrobić z ciasta francuskiego które mam w lodówce :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo fajnie, muszę zrobić w weekend :)
OdpowiedzUsuńdanie jest super ! ja wykorzystam, jednak nie spelnia wymogow akcji - nie jest w jednym kolorze. odrzucam przepis z akcji ale nie z pamieci ;)n
OdpowiedzUsuń