Te puszyste placuszki nadają się zarówno na śniadanie, jak i na obiad. Są nieziemsko 'pulchne' i bardzo sycące
Składniki:
- 110 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 1 jajko
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru
Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę. W osobnej misce do żółtka dodać mleko, sodę, proszek i cukier i wymieszać mikserem na gładką masę. Następnie stopniowo dodawać mąkę, aż do uzyskania jednolitej konsystencji (ciasto powinno być gęstsze niż to naleśnikowe). Na samym końcu białko połączyć delikatnie z resztą składników. Placuszki piec na teflonowej patelni bez użycia tłuszczu, aż uzyskamy złoty kolor. Można podawać z ulubionymi dodatkami: miodem, syropem, owocami :)
Smacznego !
wygladaja bardzo smakowicie, chetnie by sie dzis takie zjadlo na sniadanie
OdpowiedzUsuń