piątek, 23 listopada 2012

Omlet z ricottą

Omlet z ricottą, czyli lżejsza wersja omletu ze śmietaną. Pewnie są wśród Was amatorzy tego przysmaku cukierniczego. Teraz możecie go zrobić sami w bardzo prosty sposób i w odchudzonej wersji :)
 Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pół opakowania serka ricotta (ok. 120g)
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
Przygotowanie:
Jajka ubić ze szczyptą soli, tak aby zwiększyły swoją objętość i nabrały jednolitego koloru. Następnie dodać mąkę i całość wymieszać na gładką masę. Omlety smażyć na patelni teflonowej, bez dodatku tłuszczu. Należy uważać aby jajko za bardzo się nie rozlało i aby omlet miał równe krawędzie. W tym czasie w miseczce ucieramy serek ricotta z łyżką cukru i nakładamy na połowę usmażonego omleta, zwijając na pół. Można posypać cukrem pudrem lub podawać z owocami.

5 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo zachęcająco i dietetycznie.pzd

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Jutro nie idę do szkoły, więc mam już inspiracje na pyszne śniadanie, dziękuje ;)
    Zapraszam na mojego bloga z recenzjami: http://food-in-the-city-world.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale zachęcająco wygląda! Zdrowsza i zapewne smaczniejsza wersja omletów z cukierni :)

    OdpowiedzUsuń