Składniki (na 12 małych babeczek):
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1/4 szklanki masła
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Płatki należy zalać 1/2 szklanki mleka i odstawić na 10 minut aż do ich napęcznienia. W tym czasie w misce ubić jajko z cukrem i masłem. Do drugiej miski przełożyć napęczniałe płatki, dodać mąkę, resztę mleka i pozostałe suche składniki (sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól), wymieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie połączyć ze sobą obie masy (uzyskamy dość luźną szaro- brązową konsystencję). Do masy można dodać żurawinę, figi lub inne bakalie; wedle uznania :) Ciasto przełożyć do papilotek i piec w temperaturze 180°C przez 15-17 minut.
świetne zdrowe muffiny ;)
OdpowiedzUsuńNo, No musze przyznać że naprawdę dobry przepis.
OdpowiedzUsuńI zdjęcia tez zachwycają.
Zapraszam do mnie na owsiane muffiny z białą czekoladą, i czekam na twoją ocenę.
http://nymuffin.blogspot.com/2013/09/oat-cupcakes-owsiane-muffiny.html
Pozdrawiam NY MUFFIN
No, No musze przyznać że naprawdę dobry przepis.
OdpowiedzUsuńI zdjęcia tez zachwycają.
Zapraszam do mnie na owsiane muffiny z białą czekoladą, i czekam na twoją ocenę.
http://nymuffin.blogspot.com/2013/09/oat-cupcakes-owsiane-muffiny.html
Pozdrawiam NY MUFFIN
Czy mozna cukier zastapic miodem? :)
OdpowiedzUsuń