czwartek, 22 listopada 2012

Muffiny owsiane

W kuchni kieruje się przede wszystkim trzema zasadami: zdrowo, szybko i smacznie. Te owsiane babeczki spełniają na pewno dwa pierwsze warunki, jeśli chodzi o trzeci jest to kwestia indywidualna (wg mnie są pyszne)  :) Jednak jeśli wolicie muffinki w wersji słodszej, wystarczy wzbogacić je o kawałki czekolady lub kropek czekoladowych. Kombinujcie i próbujcie :)

 Składniki (na 12 małych babeczek):
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki masła
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
Przygotowanie:
Płatki należy zalać 1/2 szklanki mleka i odstawić na 10 minut aż do ich napęcznienia. W tym czasie w misce ubić jajko z cukrem i masłem. Do drugiej miski przełożyć napęczniałe płatki, dodać mąkę, resztę mleka i pozostałe suche składniki (sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól), wymieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie połączyć ze sobą obie masy (uzyskamy dość luźną szaro- brązową konsystencję). Do masy można dodać żurawinę, figi lub inne bakalie; wedle uznania :) Ciasto przełożyć do papilotek i piec w temperaturze 180°C przez 15-17 minut.

4 komentarze:

  1. No, No musze przyznać że naprawdę dobry przepis.
    I zdjęcia tez zachwycają.
    Zapraszam do mnie na owsiane muffiny z białą czekoladą, i czekam na twoją ocenę.
    http://nymuffin.blogspot.com/2013/09/oat-cupcakes-owsiane-muffiny.html

    Pozdrawiam NY MUFFIN

    OdpowiedzUsuń
  2. No, No musze przyznać że naprawdę dobry przepis.
    I zdjęcia tez zachwycają.
    Zapraszam do mnie na owsiane muffiny z białą czekoladą, i czekam na twoją ocenę.
    http://nymuffin.blogspot.com/2013/09/oat-cupcakes-owsiane-muffiny.html

    Pozdrawiam NY MUFFIN

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mozna cukier zastapic miodem? :)

    OdpowiedzUsuń