środa, 21 listopada 2012

Croissant

Po obejrzeniu kilku filmików "How to make croissants" stwierdziłam, że chyba nie miałabym na tyle cierpliwości aby zrobić je wg prawdziwej receptury. Poszłam więc na skróty. Używając gotowego ciasta francuskiego, zrobiłam te rogaliki w pół godziny i dzięki temu mogę mieć choć namiastkę francuskiego croissanta.
Składniki (na 2 rogaliki):
  • płat ciasta francuskiego (użyłam o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • 4 łyżki chudego twarogu*
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego+1 łyżeczka do posypania
  • 1 jajko
 *możemy użyć dowolnego nadzienia, np. czekolady, jabłek, marmolady..

Przygotowanie:

Z ciasta francuskiego wyciąć prostokąt, następnie podzielić go na 2 równe części uzyskując 2 trójkąty tej samej wielkości. Spody trójkątów odciąć tak aby uzyskać wymiarowe figury. W miseczce, twaróg z cukrem rozrobić widelcem na jednolitą masę. Masę nałożyć na szerszą część ciasta i delikatnie zwijać. Zwinięte już croissanty posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Rogaliki piec w temperaturze 180°C przez ok 20-25 minut, aż się lekko zarumienią.

 a efekt jest taki..

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń