piątek, 2 listopada 2012

My favourite carrot cake

Gdyby ktoś...dziś.. spytał mnie o moje ulubione ciasto, bez wahania odpowiedziałabym 'ciasto marchewkowe' ! Od jakiegoś czasu stało się one bardzo popularne. W zasadzie możemy je znaleźć w każdej kawiarni i bardzo dobrze, bo wg mnie jest bezkonkurencyjne.

Przepis pochodzi z http://www.kwestiasmaku.com/ 

 Ciasto:
  • 2 jaja
  • 200 g brązowego cukru
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 200 g drobno startej marchewki
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 75 g drobno pokrojonego ananasa (świeżego lub z puszki)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200 g mąki
  • po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 Polewa:
  • 400 g cukru pudru (można mniej)
  • 100 g kremowego serka, np. Philadelphia
  • 50 g masła

Przygotowanie: 
  • Ubijamy jajka do podwojenia objętości. Dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewamy ciągłym, cieniutkim strumieniem olej.
  • Do powstałej masy dodajemy marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.
  • Dodajemy przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie łączę wszystkie składniki. Przekładamy do małej formy 21 x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy przez 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
  • Wystudzone ciasto smarujemy polewą i wstawiamy do lodówki
 SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz