Gdyby ktoś...dziś.. spytał mnie o moje ulubione ciasto, bez wahania odpowiedziałabym 'ciasto marchewkowe' ! Od jakiegoś czasu stało się one bardzo popularne. W zasadzie możemy je znaleźć w każdej kawiarni i bardzo dobrze, bo wg mnie jest bezkonkurencyjne.
Przepis pochodzi z http://www.kwestiasmaku.com/
Ciasto:
- 2 jaja
- 200 g brązowego cukru
- 150 ml oleju roślinnego
- 200 g drobno startej marchewki
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 75 g drobno pokrojonego ananasa (świeżego lub z puszki)
- 50 g wiórków kokosowych
- 200 g mąki
- po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g cukru pudru (można mniej)
- 100 g kremowego serka, np. Philadelphia
- 50 g masła
Przygotowanie:
- Ubijamy jajka do podwojenia objętości. Dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewamy ciągłym, cieniutkim strumieniem olej.
- Do powstałej masy dodajemy marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.
- Dodajemy przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie łączę wszystkie składniki. Przekładamy do małej formy 21 x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy przez 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
- Wystudzone ciasto smarujemy polewą i wstawiamy do lodówki
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz