sobota, 17 listopada 2012

Czekolada na gorąco

Przepis, który wymyśliłam na domową gorącą czekoladę sprawdził się w 100%. Z racji tego, że zima zbliża się wielkimi krokami taka słodkość na pewno nas rozgrzeje :) Mogę jedynie powiedzieć, że jest niesamowicie gęsta i słodka, a reszta niech zostanie tajemnicą i wypróbujcie jej sami ! :)

Składniki:
  •  400 ml mleka
  • 2 łyżki kakao niesłodzonego
  • 1 żółtko
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżeczki cukru 
Przygotowanie:
Do garnuszka wlać mleko i podgrzewać na niewielkim ogniu przez ok 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dosypać kakao i dokładnie wymieszać. Gdy uzyskamy jednolity kolor należy dodać mąkę ziemniaczaną, cukier i ponownie bardzo dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek. Na samym końcu całość uzupełnić żółtkiem i mocno ubijać (najlepiej użyć trzepaczki) aż do zagotowania. Kiedy czekolada zacznie robić się gęsta zdjąć z kuchenki i szybko przelać do naczynia.
*zbyt długie gotowanie doprowadzi do powstania grudek

1 komentarz: