czwartek, 8 listopada 2012

Puszyste omlety

Godzina 10:00 to idealna pora na drugie śniadanie i ciepłą herbatę. Przepis jest bardzo łatwy. Nie potrzeba wielu składników i wiele czasu aby wyczarować takie pyszności.
Składniki (na 2 omlety):
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Do białka dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, a następnie bardzo delikatnie mąkę. Mieszać, aż do uzyskania jednolitej masy.Omlety smażyć na teflonowej patelni, bez użycia tłuszczu ok 3 minuty z każdej strony, aż staną się zarumienione. Można podawać z ulubionymi dodatkami: cukrem pudrem, syropem klonowym lub owocami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz