wtorek, 20 listopada 2012

Bezy

Bezy- czyli jak z dwóch produktów stworzyć prawdziwą słodkość. W końcu się za nie zabrałam, robiłam je pierwszy raz i chyba nie ostatni. Samo przygotowanie trwa bardzo krótko, pieczenie trochę dłużej. Jednak na tle innych słodyczy, bezy to wyjątkowo łatwa i szybka sprawa  :)
 Składniki ( na 2 blachy):
  • 4 białka
  • 250 g cukru pudru
  • szczypta soli
Przygotowanie:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać partiami cukier po jednej łyżce, cały czas ubijając. Uzyskaną masę nałożyć do rękawa z ozdobną końcówką i wyciskać na blachę lub nakładać łyżką w dość dużych odstępach gdyż podczas pieczenia bezy zwiększą swoją objętość. Piec w temperaturze 140ºC przez 35 minut.

3 komentarze:

  1. wyglądają na lekko różowe na zdjęciach - swoją drogą pięknie

    A tak przy okazji zapraszam do mojego konkursu śniadaniowego - trwa do końca listopada na http://nietylkopasta.pl

    OdpowiedzUsuń