wtorek, 6 listopada 2012

Budyń czekoladowy

Dzisiaj chciałabym przedstawić deser, który w moim odczuciu jest już trochę zapomniany.. Wg mnie stanowi doskonałą propozycję na osłodę jesiennego dnia. Jest bardzo słodki, niskokaloryczny, prosty w przygotowaniu, a przy tym o niebo zdrowszy niż ten z saszetki.
Składniki: (na jedną dużą lub 2 małe porcje)
  • 2 szklanki mleka (niecałe 500ml)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie: W garnuszku podgrzewamy szklankę mleka (ok 250 ml). W tym samym czasie w misce mieszamy na jednolitą masę pozostałe składniki tzn. mleko, żółtka, kakao, mąkę i cukier. Zawartość miski dodajemy do ciepłego, ale nie wrzącego mleka. Mieszamy całość na niewielkim ogniu, aż budyń zgęstnieje. Można podawać ciepły lub schłodzony. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz