czwartek, 15 listopada 2012

Babeczki mocno waniliowe

Pieczeniem różnego rodzaju babeczek w moim domu zazwyczaj zajmowała się siostra, której wychodziło to naprawdę świetnie. Tym razem postanowiłam ją zaskoczyć (mam nadzieję, że pozytywnie ;)) i wzięłam sprawy w swoje ręce, tworząc babeczki waniliowe z delikatnym serkiem mascarpone. Ja z efektu jestem zadowolona, a Wam jak się podobają ? :)
Składniki (na 12 babeczek):
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • niecała szklanka mleka
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka esencji waniliowej
 Składniki na krem:
  • 150 g serka mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 

Przygotowanie:
Masło z olejem należy ubić mikserem na puszystą, białą masę. Następnie dodać cukier i ponownie dokładnie ubić. Wbijać po jednym jajku. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mąkę dodawać na zmianę z mlekiem, cały czas miksując, aż do uzyskania gładkiej masy. Na samym końcu dodać esencję i mieszać na wysokich obrotach przez ok 2 minuty. Papilotki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok 20 minut w temperaturze 170°C.

Przygotowanie kremu:
Serek mascarpone umieścić w misce, dodać do niego cukier puder i ubijać mikserem na wysokich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec dodać 1/2 łyżeczki esencji i miksować jeszcze przez ok 2 minuty. Ostudzone babeczki wysmarować przygotowanym kremem.

1 komentarz: