Roladki czekoladowo- waniliowe
Przepis pochodzi z Moje wypiekiSkładniki na około 30 ciastek:
- 175 g miękkiego masła
- 70 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego
- 230 g mąki
- 2 łyżki nutelli
- 1 łyżka kakao
Masło należy zmiksować, dodać cukier i zmiksować ponownie, aż będzie jasne. Następnie wymieszać ekstrakt z wanilii. Dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto, następnie dzieląc je na 2 części. Do jednej części wmieszać nutellę i kakao, wyrobić. Dwa kawałki ciasta (jasne i ciemne) rozwałkować na prostokąt (15 cm x 20 cm). Jasny położyć na oprószonym mąką blacie, a na niego położyć ciemny. Ciasto należy zwinąć jak roladę, otulić folią aluminiową i schłodzić przez ok pół godziny. Po schłodzeniu ciasto pokroić na plasterki o średnicy ok 5 mm, ułożyć je obok siebie na blaszce, pozostawiając odstępy. Piec ok 10 do 12 minut w temperaturze 170ºC, po ok 3 minutach zdjąć je z blaszki i... zjeść z wielkim apetytem ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz