Przepis na te babeczki pochodzi od Nigelli i w żaden sposób nie został zmodyfikowany. Babeczki mają lekki, cytrynowy posmak i są bardzo proste w wykonaniu. Stanowią doskonałą propozycję na południową przekąskę. Muffinki były pieczone w sylikonowych foremkach, jednak można użyć zwykłych papilotek.
Składniki:
- 125 g naturalnego jogurtu
 - 75 g masła, roztopionego
 - 2 duże jajka
 - skórka otarta z 1 cytryny
 - 150 g mąki pszennej
 - pół łyżeczki sody oczyszczonej
 - szczypta soli
 - 125 g drobnego cukru do wypieków
 
Przed pieczeniem tych babeczek, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jogurt naturalny należy wymieszać z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. Następnie dodać jajka, skórkę z cytryny i roztrzepać. Do składników mokrych dodać przesianą mąkę z sodą, solą i cukrem. Wymieszać do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy. W formy nałożyć 3/4 wysokości uzyskanej masy. Piec w temperaturze 170ºC przez 25 - 30 minut. Należy sprawdzić patyczkiem, czy babeczki są już gotowe (wduszona wykałaczka, po wyjęciu powinna być sucha ;) )
Lukier:
- 200 g cukru pudru
 - sok wyciśnięty z jednej cytryny
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz