niedziela, 4 listopada 2012

Babeczki jogurtowe z nutką cytrynową

Przepis na te babeczki pochodzi od Nigelli i w żaden sposób nie został zmodyfikowany. Babeczki mają lekki, cytrynowy posmak i są bardzo proste w wykonaniu. Stanowią doskonałą propozycję na południową przekąskę. Muffinki były pieczone w sylikonowych foremkach, jednak można użyć zwykłych papilotek.

Składniki:
  • 125 g naturalnego jogurtu
  • 75 g masła, roztopionego
  • 2 duże jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 150 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta  soli
  • 125 g drobnego cukru do wypieków
Przygotowanie:
Przed pieczeniem tych babeczek, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jogurt naturalny należy wymieszać z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. Następnie dodać jajka, skórkę z cytryny i roztrzepać. Do składników mokrych dodać przesianą mąkę z sodą, solą i cukrem. Wymieszać  do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy. W formy nałożyć 3/4 wysokości uzyskanej masy. Piec w temperaturze 170ºC przez 25 - 30 minut. Należy sprawdzić patyczkiem, czy babeczki są już gotowe (wduszona wykałaczka, po wyjęciu powinna być sucha ;) )

Lukier:
  • 200 g cukru pudru
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz