czwartek, 17 stycznia 2013

Mus czekoladowy

To najprostszy przepis na mus czekoladowy jaki kiedykolwiek widziałam :) Nie sposób go zepsuć.. Można użyć dowolnej czekolady- gorzką można zastąpić swoją ulubioną mleczną lub też białą, jednak wtedy odradzam użycie cukru. Mus jest niezwykle delikatny, lekki, a do tego gotowy chyba w niecałe 5 minut, naprawdę polecam ! :)
Składniki (na jedną dużą lub dwie małe porcje):
  • 200 ml śmietanki kremówki (30%)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 90 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder. Do ubitej kremówki, stopniowo dodawać ostudzoną czekoladę- cały czas mieszając, tak aby powstała jednolita konsystencja. Mus można ozdobić bitą śmietaną, owocami lub biszkoptami. Smacznego :

5 komentarzy:

  1. Ojej, pysznie! *.*

    I widzę, że w przepisie nie ma surowych jajek, huuuraaaa~ haha xD No, już od pewnego czasu miałam nadzieję, że na taki w końcu trafię - bardzo Ci dziękuję ;D

    Pozdrawiam!
    N.

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosty, a jakże pyszny deser :)

    OdpowiedzUsuń