czwartek, 31 stycznia 2013

Pełnoziarniste spaghetti z tuńczykiem i pomidorami

Składniki:
  • 100 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 puszki tuńczyka
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżka oregano
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Tuńczyka wraz z przeciśniętym przez praskę lub drobno pokrojonym czosnkiem, podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek, na niewielkim ogniu. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dodajemy pomidory i koncentrat- całość mieszamy i posypujemy oregano, oraz jeszcze raz przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy tak długo, aż sos zgęstnieje. Po tym czasie makaron łączymy z resztą składników i mieszamy całość. Można posypać startym żółtym serem lub parmezanem.

3 komentarze:

  1. Zdrowy, sycący i przede wszystkim pyszny obiad :) Już wiem, co jutro zrobić z puszką tuńczyka, która zalega mi w szafce ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam spaghetti! :) Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jedno z moich ulubionych spaghetti! :)

    OdpowiedzUsuń