- 1 jajko (żółtko i białko osobno)
 - szczypta soli
 - 150 g jogurtu naturalnego
 - 60 g mąki pszennej
 - 3 łyżeczki cukru pudru (można dodać więcej ;) )
 - 1 łyżeczka sproszkowanego budyniu czekoladowego
 - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
 
Białko ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Żółtko wymieszać z jogurtem na jednolitą masę. W osobnym naczyniu połączyć ze sobą wszystkie suche składniki tj. mąkę, cukier puder, budyń, proszek do pieczenia i sodę- wymieszać. Suche składniki stopniowo dodawać do jogurtu z żółtkiem- cały czas mieszając, tak aby uzyskać lepką masę o jednolitym kolorze. Ubitą pianę, delikatnie połączyć z resztą składników. Placuszki piec na patelni z obu stron, bez dodatku tłuszcz. Smacznego :)
Wspaniały stosik :) Takie placuszki to idealna weekendowa propozycja.
OdpowiedzUsuńJakie pulchniutkie. :D
OdpowiedzUsuńApetycznie!