niedziela, 17 marca 2013

Ryż na ostro

Składniki (na 2  porcje):
  • 1 woreczek białego ryżu
  • około 150-200 g mięsa mielonego z kurczaka
  • sól morska, pieprz
  • 2 łyżki drobno posiekanej cebuli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 30 ml kremówki 30%
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sos sojowy
Przygotowanie:
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie wg wskazówek na opakowaniu. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy cebulę na złoty kolor, dodajemy mięso i smażymy przez około 5-6 minut. Po tym  czasie patelnie zdejmujemy z ognia i ostrożnie nalewamy śmietanę. Dodajemy chilli, paprykę ostrą i słodką. Ponownie wstawiamy na ogień i całość mieszamy do powstania gęstego sosu. Pod sam koniec dodajemy sos sojowy oraz bazylię i jeszcze chwilę smażymy na niewielkim ogniu. Podajemy z ryżem lub jeśli wolicie z makaronem :) Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz