- płat schłodzonego ciasta francuskiego
- zielone pesto
- żółty ser
Schłodzone ciasto rozkładamy na blacie. Dzielimy na 8 równych kawałków o szerokości około 4,5 cm. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na czterech prostokątach rozsmarowujemy pesto, zostawiając około centymetrową przerwę od boków ciasta (po prawej i lewej stronie oraz w części górnej i dolnej). Następnie posypujemy żółtym serem, wzdłuż paska. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Boki mocno zlepiamy (tak jak podczas lepienia pierogów ;) ). Ciasto trzymamy w obu dłoniach i jednocześnie zakręcamy, aż powstanie spirala :) Paluchy pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 18 minut (do nabrania złotego koloru). Paluchy podajemy na ciepło. Smacznego !
Mniam, wyglądają pycha. :)
OdpowiedzUsuńJakie to musi być pyszne...
OdpowiedzUsuńrewelacyjny pomysł na przekąskę
OdpowiedzUsuń