poniedziałek, 4 marca 2013

Serowe paluchy z pesto

 Składniki (na 4 duże paluchy)
  • płat schłodzonego ciasta francuskiego
  • zielone pesto
  • żółty ser
Przygotowanie: (zdjęcie poniżej) 
Schłodzone ciasto rozkładamy na blacie. Dzielimy na 8 równych kawałków o szerokości około 4,5 cm. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na czterech prostokątach rozsmarowujemy pesto, zostawiając około centymetrową przerwę od boków ciasta (po prawej i lewej stronie oraz w części górnej i dolnej). Następnie posypujemy żółtym serem, wzdłuż paska. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Boki mocno zlepiamy (tak jak podczas lepienia pierogów ;) ). Ciasto trzymamy w obu dłoniach i jednocześnie zakręcamy, aż powstanie spirala :) Paluchy pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 18 minut (do nabrania złotego koloru). Paluchy podajemy na ciepło. Smacznego ! 

3 komentarze: