środa, 13 marca 2013

Ciasteczka kokosowo-owsiane

Składniki:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • około 60 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 duże jajko
  • 1 i 1/4 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. W drugim naczyniu masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i miksujemy aż połączy się z masą maślaną. Wlewamy ekstrakt i krótko miksujemy. Mąkę dodajemy do mokrych składników. Wsypujemy płatki owsiane oraz wiórki kokosowe. Masa powinna być dosyć krucha i nie lepić się do rąk. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 20 minut. Blachę wykładamy matą lub papierem do pieczenia. Z ciasta formułujemy małe kulki i lekko spłaszczamy. Układając je na blaszce zachowujemy odstępy. Ciasteczka pieczemy przez około 10-12 minut w temperaturze 180ºC. Ciasteczka po upieczeniu powinny być miękkie. Gdy trochę ostygną przekładamy je na kratkę. Smacznego :)

1 komentarz: