czwartek, 6 grudnia 2012

Lekkie naleśniki

Naleśniki to numer I (przed makaronem) wśród sposobów na szybki obiad. Te są bardzo lekkie, nie wymagają dużo czasu, gotowe w 10 minut i w odchudzonej wersji. Czego można chcieć więcej ? :)

Składniki (na około 8 niewielkich naleśników):
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka (1,5% tłuszczu)
  • 200 g serka homogenizowanego (użyłam Emilki)
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego 
  • szczypta soli
Przygotowanie:
Do miski dodać mleko, jajka i mąkę- ubić trzepaczką na jednolitą masę. Następnie dodać szczyptę soli i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Płynne ciasto schować do lodówki na ok 10 minut. Do serka dodać 2 łyżeczki cukru wanilinowego. Całość rozdrobnić widelcem. Naleśniki piec na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Serek rozsmarować na naleśniku i zwinąć w tzw. 'rulonik'. Przed samym podaniem podgrzewać przez około minutę.


7 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie :) Z takim serkiem robiłam małe placuszki kiedyś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, cudowne naleśniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Och tak, jak nie wiem co zrobić na obiad, to robię naleśniki, pysznie i szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. BARDZO UWIELBIAM NALEŚNIKI POD RÓŻNYMI POSTACIAMI TE SĄ BARDZO PYSZNE. JA OSOBIŚCIE ROBIĘ NALEŚNIKI czekoladowe,z mandarynkami, jabłkami utartymi lub kawałkami lub na ostro z papryką mieloną,radzę spróbować życzę smacznego.MARCO POLO.

    OdpowiedzUsuń