Składniki (na 12 muffinek):
- 2 szklanki mąki pszennej
 - 1/2 szklanki cukru
 - 1/2 łyżeczki soli
 - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 3/4 szklanki mleka
 - 1/3 szklanki oleju
 - 1 jajko
 - 2 cytryny (skórka otarta z 2 cytryn, sok wyciśnięty z 1 i 1/2 cytryny)
 
Składniki suche (mąka, cukier, sól i proszek do pieczenia) wymieszać w jednym naczyniu. W drugim połączyć ze sobą wszystkie mokre składniki (mleko, olej, jajko, sok z cytryny oraz startą skórkę). Następnie składniki suche stopniowo dodawać do mokrych- cały czas mieszając. Papilotki napełnić ciastem, do 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 200°C przez około 20-25 minut.




Uwielbiam taki delikatny smak cytryny wybijający się ze słodyczy :)
OdpowiedzUsuńAleż ślicznie wyglądają. Patrząc na nie az czuję ten cytrynowy aromat. Są takie jasne i delikatne. Mój piekarnik pewnie by mi za bardzo przypiekł brzegi i górę. Ciekawe jak smakują z konfiturą malinową lub pomaranczowa w srodku :)
OdpowiedzUsuń