poniedziałek, 31 grudnia 2012

Muffinki cytrynowe

Lubię piec muffiny głównie dlatego, że można eksperymentować z wieloma smakami i dodatkami. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a  przy tym są bardzo efektowne. Dzisiaj muffinki cytrynowe, które świetnie sprawdzą się jako poczęstunek do kawy lub jako słodka przekąska :)
Składniki (na 12 muffinek):
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 2 cytryny (skórka otarta z 2 cytryn, sok wyciśnięty z 1 i 1/2 cytryny)
Przygotowanie:
Składniki suche (mąka, cukier, sól i proszek do pieczenia) wymieszać w jednym naczyniu. W drugim połączyć ze sobą wszystkie mokre składniki (mleko, olej, jajko, sok z cytryny oraz startą skórkę). Następnie składniki suche stopniowo dodawać do mokrych- cały czas mieszając. Papilotki napełnić ciastem, do 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 200°C przez około 20-25 minut.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam taki delikatny smak cytryny wybijający się ze słodyczy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ślicznie wyglądają. Patrząc na nie az czuję ten cytrynowy aromat. Są takie jasne i delikatne. Mój piekarnik pewnie by mi za bardzo przypiekł brzegi i górę. Ciekawe jak smakują z konfiturą malinową lub pomaranczowa w srodku :)

    OdpowiedzUsuń