Składniki (na pełną blachę ciasteczek):
- 80 g miękkiego masła
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cukru białego*
- 1 jajko
- ok 120 g mąki (wymieszałam żytnią i pszenną)
- 70 g płatków owsianych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- kilka garści orzechów
- kilka łyżek mleka **
** jeśli masa będzie zbyt sucha, należy dodać kilka łyżek mleka, tak aby masa stała się lepka
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Dodać jajko, biały cukier i ucierać jeszcze przez chwilę. Następnie dodać mąkę, proszek, sodę, płatki owsiane i dokładnie wymieszać. Z ciasta formować kulki (nieco większe niż wielkość orzecha włoskiego), każdą kulkę lekko spłaszczyć, ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) w dużych odstępach i posypać posiekanymi orzechami. Ciasteczka piec niecałe 20 minut w temperaturze 180°C, aż nabiorą złocistego koloru. Smacznego ! :)
Przepis bierze udział w akcji: Świąteczne prezenty
Uwielbiam owsiane ciastka :)
OdpowiedzUsuńJa kocham owsiane ciasteczka <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam ,bo są pyszne ,zdrowe i łatwe w przygotowaniu.Upiekę i zachwycę rodzinę.
OdpowiedzUsuń