niedziela, 16 grudnia 2012

Ciasteczka owsiano- orzechowe

Ciasteczka owsiano- orzechowe, czyli jak osłodzić sobie dzień w zdrowy sposób :) Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby owsianych ciasteczek. Te można jeść bez wyrzutów sumienia. Podane z gorącym kakao lub herbatą smakują przepysznie ! 
Składniki (na pełną blachę ciasteczek):
  • 80 g miękkiego masła
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cukru białego*
  • 1 jajko
  • ok 120 g mąki (wymieszałam żytnią i pszenną)
  • 70 g płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • kilka garści orzechów
  • kilka łyżek mleka **
 * cukier biały można zastąpić miodem
** jeśli masa będzie zbyt sucha, należy dodać kilka łyżek mleka, tak aby masa stała się lepka

Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Dodać jajko, biały cukier i ucierać jeszcze przez chwilę. Następnie dodać mąkę, proszek, sodę, płatki owsiane i dokładnie wymieszać. Z ciasta formować kulki (nieco większe niż wielkość orzecha włoskiego), każdą kulkę lekko spłaszczyć, ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) w dużych odstępach i posypać posiekanymi orzechami. Ciasteczka piec niecałe 20 minut w temperaturze 180°C, aż nabiorą złocistego koloru. Smacznego ! :)

 Przepis bierze udział w akcji: Świąteczne prezenty

3 komentarze:

  1. Ja kocham owsiane ciasteczka <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ,bo są pyszne ,zdrowe i łatwe w przygotowaniu.Upiekę i zachwycę rodzinę.

    OdpowiedzUsuń