Składniki:
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki cukru (można dodać więcej)
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do drugiej miski dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem, kakao, sodą i cukrem- zalać wodą i wymieszać na lepką masę, tak aby nie powstały żadne grudki. Zawartość miski stopniowo dodawać do białek, delikatnie mieszając, tak by piana nie opadła. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec przez 30 minut w temperaturze 180°C. Najlepiej spożyć od razu po wyciągnięciu z piekarnika by suflet nie opadł. Smacznego ! :)
Szkoda ze nie mam w czym zrobić sufletu :(
OdpowiedzUsuńmoże być to jakiekolwiek naczynie żaroodporne :) na pewno znajdziesz jakąś miseczkę.
UsuńCóż za cudo :) Muszę je zrobić na jedno z kolejnych śniadań, bo bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuńAle apetyczne te Twoje zdjęcia, nie wiedziałam, że z Ciebie taka świetna kucharka i taki dobry fotograf :) A suflet zrobię na pewno, bo uwielbiam takie śniadania. Pozdrawiam, A.
OdpowiedzUsuńDziękuję Aga za miłe słowa i pozdrawiam ! :)
Usuń