poniedziałek, 17 grudnia 2012

Piankowy suflet kakaowy

Gdy kończą się już pomysły na śniadanie, nasza wyobraźnia może ponieść nas daleko.., bardzo daleko. Mnie poniosła aż do przygotowania śniadaniowego sufletu. Nie wypływa z niego czekolada, nie jest słodki, a i tak jest pyszny. Puszysty, lekki, delikatny, miękki, rozpływający się [..] !... mogłabym tak wymieniać. Myślę, że to ciekawa propozycja na urozmaicenie naszego śniadaniowego menu. Przygotowanie go wymaga więcej czasu, niż zrobienie zwykłej kanapki, jednak uwierzcie!, że warto wstać trochę wcześniej i przyrządzić tą pyszność :) !

Składniki:
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki cukru (można dodać więcej)
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do drugiej miski dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem, kakao, sodą i cukrem- zalać wodą i wymieszać na lepką masę, tak aby nie powstały żadne grudki. Zawartość miski stopniowo dodawać do białek, delikatnie mieszając, tak by piana nie opadła. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec przez 30 minut w temperaturze 180°C. Najlepiej spożyć od razu po wyciągnięciu z piekarnika by suflet nie opadł. Smacznego ! :)

5 komentarzy:

  1. Szkoda ze nie mam w czym zrobić sufletu :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być to jakiekolwiek naczynie żaroodporne :) na pewno znajdziesz jakąś miseczkę.

      Usuń
  2. Cóż za cudo :) Muszę je zrobić na jedno z kolejnych śniadań, bo bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale apetyczne te Twoje zdjęcia, nie wiedziałam, że z Ciebie taka świetna kucharka i taki dobry fotograf :) A suflet zrobię na pewno, bo uwielbiam takie śniadania. Pozdrawiam, A.

    OdpowiedzUsuń