niedziela, 9 grudnia 2012

Zimowe pancakes

Pancakes to moja ulubiona forma przygotowania posiłku. Sprawdzają się zarówno jako śniadanie, obiad i kolacja. Są po prostu niezawodne ;). Ich głównym atutem jest możliwość tworzenia za każdym razem innego smaku. Modyfikowania,  zmieniania składników, wedle własnych upodobań smakowych :)  Dziś goszczą u mnie w śniadaniowej wersji. W trochę zimowej 'odsłonie', bo z pokruszonym piernikiem i golden syrup.
Składniki:
  • 175 g jogurtu truskawkowego (użyłam jogobella light)
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • szczypta soli 
Do podania:
  • pokruszone pierniczki
  • golden syrup (użyłam firmy Marks&Spencer)
Przygotowanie:
Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę, ze szczyptą soli. Do drugiej miski dodać żółtko i jogurt- wymieszać na jednolitą masę. Następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Całość wymieszać mikserem na wysokich obrotach, aż do uzyskania jednolitej (dość lepkiej) konsystencji. Następnie delikatnie dodać uzyskaną pianę i połączyć z resztą składników. Placuszki piec na teflonowej patelni aż się zarumienią. Polać golden syrupem, posypać pierniczkami, startymi na małych oczkach. Smacznego ! :)

2 komentarze:

  1. ślicznie uwieńczone gwiazdką;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają, ja będę robić na sobotnie śniadanie, tylko z syropem klonowym, został mi jeszcze po tygodniu amerykańskim wlidlu:)

    OdpowiedzUsuń