Składniki:
- 175 g jogurtu truskawkowego (użyłam jogobella light)
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru pudru
- szczypta soli
- pokruszone pierniczki
- golden syrup (użyłam firmy Marks&Spencer)
Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę, ze szczyptą soli. Do drugiej miski dodać żółtko i jogurt- wymieszać na jednolitą masę. Następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Całość wymieszać mikserem na wysokich obrotach, aż do uzyskania jednolitej (dość lepkiej) konsystencji. Następnie delikatnie dodać uzyskaną pianę i połączyć z resztą składników. Placuszki piec na teflonowej patelni aż się zarumienią. Polać golden syrupem, posypać pierniczkami, startymi na małych oczkach. Smacznego ! :)
ślicznie uwieńczone gwiazdką;)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają, ja będę robić na sobotnie śniadanie, tylko z syropem klonowym, został mi jeszcze po tygodniu amerykańskim wlidlu:)
OdpowiedzUsuń