sobota, 15 grudnia 2012

Ryż curry z warzywami

Dzisiejszą propozycją obiadową, jest ryż curry z warzywami i kurczakiem. Ryż, podobnie jak makaron jest dość wdzięcznym produktem, przy którym można puścić wodzę fantazji i wydobyć naprawdę wiele smaków. W tym przepisie smaku dodaje curry i sos sojowy, z którym się nie rozstaje :). Danie jest proste w wykonaniu i bardzo smaczne.
Składniki (na 2 małe lub jedną dużą porcję):

  • woreczek białego ryżu
  • 1/2 piersi z kurczaka
  • 1/2 cebuli
  • 5 pieczarek
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/4 puszki pomidorów niekrojonych
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • przyprawy: sól, pieprz, curry, przyprawa do kurczaka
Przygotowanie:
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, dodając do garnka płaską łyżeczkę curry. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy z oliwek i podsmażyć drobno poszatkowaną cebulę i pieczarki, pokrojone w talarki. Kurczaka umyć, pokroić w kostkę i dodać do cebuli i pieczarek. Całość doprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Smażyć przez około 7 minut, na niewielkim ogniu, aż do zarumienienia kurczaka. Następnie dodać pomidory, oczyszczoną z pestek i pokrojoną w drobną kostkę paprykę- wymieszać. Ugotowany ryż wrzucić na patelnie, polać sosem sojowym. Wszystkie składniki połączyć i smażyć jeszcze przez kilka minut. Smacznego !

5 komentarzy:

  1. Pysznie sie prezentuje :) uwielbiam wszystko co zwiazane z ryzem, curry i kurczakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie dania lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wyśmienicie. Uwielbiam ryż curry. Moją wersję i sposób przygotowania znajdziecie równiez tutaj: http://www.kulinarnyblog.pl/ryz-curry/

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam :) dziekuje za pomysl na obiad

    OdpowiedzUsuń
  5. Mąż pochwalił,bardzo dobre!

    OdpowiedzUsuń