niedziela, 5 maja 2013

Chleb z wiórkami kokosowymi

przepis z Moje Wypieki z małymi zmianami
Składniki:
  • 350 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 55 g wiórków kokosowych
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 275 ml ciepłego mleka
Przygotowanie:
Mąkę i sól wsypujemy do miski, dodajemy masło, drożdże, cukier i wiórki. W mące robimy dołek wbijamy jajko, dodajemy ekstrakt i mleko. Ciasto wyrabiamy tak długo aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto będzie lepkie, można podsypać je trochę mąką. Po wyrośnięciu zmieni nieco konsystencje. Ciasto przykrywamy lnianym ręcznikiem i zostawiamy na około 1,5 godziny w ciepłym i suchym miejscu. Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy. Formę keksówkę (około 27 x 9; może być większa), smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną. Umieszczamy w niej uformowany chlebek i ponownie przykrywamy, pozostawiając na około 45 minut. Pieczemy przez około 25-30 minut w temperaturze 180ºC. Po ostygnięciu wyciągamy z formy. Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. Ooo jeszcze nigdy się z takim pomysłem nie spotkałam! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. musi być pyszny!Dziękujemy za zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  3. domowy chleb to jest to:) a z wiórkami kokosowymi? wg mnie wspaniały pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowy zawsze najlepszy! Jeszcze ciepły z miodem...<3

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie widziałam chleba z wiórkami :) musi być super :)

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo pomysłowe, jestem ciekaw jak to smakuje.

    OdpowiedzUsuń