piątek, 6 lutego 2015

Krem brokułowy

Składniki:
  • litr bulionu
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 brokuł
  • łyżka masła
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, suszona bazylia, kurkuma, curry
Przygotowanie:
Bulion zagotować. Ziemniaki i marchewkę obrać pokroić w talarki lub drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać obrane warzywa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do reszty warzyw. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć kilka minut, aż warzywa trochę się przyrumienią. Do zagotowanego bulionu wrzucić warzywa i gotować ok 15 minut. Po tym czasie dodać brokuł podzielony na różyczki i gotować około 8 minut. Garnek zdjąć z ognia, przyprawić- zblendować.  Zupę ponownie zagotować, od czasu do czasu mieszając. Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Brokuły są przepyszne! Kiedyś robiłam z nich krem, ale bez innych warzyw, także będę musiała zrobić z ziemniakami, cebulką. Z pewnością będzie bardziej treściwa taka zupa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie ostatnio też gościł krem brokułowy, świetny przepis!
    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie - http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham brokułowy krem-muszę zrobić:)

    OdpowiedzUsuń