niedziela, 3 marca 2013

Ciasto pomarańczowe z migdałami

 Składniki na ciasto (Ø 23 cm)
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki drobno posiekanych migdałów
  • 100 g cukru białego
  • 2 łyżki cukru migdałowego
  • skórka z 1 pomarańczy
  • około 100 ml soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 1 jajko
  • 70 g roztopionego masła
  • 100 ml mleka
Składniki na krem:
  • 200 g serka kremowego
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego 

Przygotowanie:
Mąkę, sodę oraz proszek przesiewamy do jednego naczynia. Dodajemy resztę suchych składników wraz ze skórką z pomarańczy- dokładnie mieszamy. W drugiej misce łączymy ze sobą wszystkie mokre składniki: sok z pomarańczy, jajko, przestudzone masło oraz mleko- dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Mokre składniki dodajemy do suchych i całość łączymy. Ciasto powinno być dość gęste. Dół blachy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto- równo rozsmarowujemy. Pieczemy przez około 23 minuty w temperaturze 160-170ºC (do suchego patyczka)
Przygotowanie kremu:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i krem odstawiamy do lodówki. Masę rozsmarowujemy na cieście dopiero po całkowitym ostygnięciu (około godzinę). Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Pięknie się prezentuje. Zjadłabym kawałek do kawki.

    OdpowiedzUsuń