- 250 g mąki pszennej
 - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 4 łyżki drobno posiekanych migdałów
 - 100 g cukru białego
 - 2 łyżki cukru migdałowego
 - skórka z 1 pomarańczy
 - około 100 ml soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
 - 1 jajko
 - 70 g roztopionego masła
 - 100 ml mleka
 
- 200 g serka kremowego
 - 3 płaskie łyżki cukru pudru
 - 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
 
Przygotowanie:
Mąkę, sodę oraz proszek przesiewamy do jednego naczynia. Dodajemy resztę suchych składników wraz ze skórką z pomarańczy- dokładnie mieszamy. W drugiej misce łączymy ze sobą wszystkie mokre składniki: sok z pomarańczy, jajko, przestudzone masło oraz mleko- dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Mokre składniki dodajemy do suchych i całość łączymy. Ciasto powinno być dość gęste. Dół blachy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto- równo rozsmarowujemy. Pieczemy przez około 23 minuty w temperaturze 160-170ºC (do suchego patyczka)
Przygotowanie kremu:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i krem odstawiamy do lodówki. Masę rozsmarowujemy na cieście dopiero po całkowitym ostygnięciu (około godzinę). Smacznego :)
wygląda obłędnie ;D
OdpowiedzUsuń