sobota, 23 lutego 2013

Babeczki budyniowe z waniliowym serkiem

Składniki:
na 12 babeczek:
  • 100 g budyniu w proszku, waniliowego lub śmietankowego
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g masła
  • 140 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki mleka
na krem:
  • 125 g serka kremowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki esencji waniliowej 
  • 1 łyżeczka masła
  • posypka do dekoracji
Przygotowanie:
Proszek budyniowy przesiewamy z mąką, sodą i proszkiem do pieczenia- odstawiamy. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodając cukier. Następnie wbijamy jajka, jedno po drugim, wciąż ucierając masło. Dodajemy mleko i przesypujemy suche składniki. Mieszamy szpatułką lub mikserem do połączenia się wszystkich składników. Masa powinna być lepka. Ciasto rozdzielamy pomiędzy papilotkami i wyrównujemy. Babeczki pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka :). W międzyczasie przygotowujemy krem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, najlepiej za pomocą blendera lub miksera, aby nie powstały żadne grudki. Na ostudzone! babeczki nakładamy po łyżeczce kremu, lekko rozsmarowujemy i dekorujemy posypką. Smacznego :)

6 komentarzy: