czwartek, 7 lutego 2013

Biszkoptowe naleśniki waniliowe

Składniki:
na ciasto (około dużych 3 naleśników):
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
na nadzienie:
  • 1/2 kostki chudego twarogu (około 125g)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Składniki na ciasto dodawać w podanej kolejności- całość wymieszać, tak, aby nie powstały żadne grudki. Masa powinna być gęstsza niż do zwykłych naleśników. Przygotowane ciasto odstawić na 10 minut do lodówki. W tym czasie twaróg rozdrobnić widelcem i połączyć z pozostałymi składnikami. Na rozgrzaną, suchą patelnie wylać ciasto i delikanie rozprowadzić je po całej powierzchni, zachowując grubość naleśnika. Smażyć na złoty kolor z obu stron

3 komentarze:

  1. Ale apetycznie wyglądają! Tak delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie naleśniki, a z serem w szczególności ;)

    OdpowiedzUsuń