niedziela, 23 grudnia 2012

Placuszki jabłkowo- owsiane

W ramach oderwania się od świątecznego zamieszania (nie tylko kuchennego), przygotowałam coś, co zdecydowanie jest bardziej 'moje' niż bigos, czy barszcz. Placuszki jabłkowo- owsiane to kolejny pomysł na umilenie i urozmaicenie śniadaniowej pory.
Składniki:
  • 90 ml mleka
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 małe jabłko
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy piernikowej
  • ok 100 g mąki pszennej (tak aby masa była lepka)
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalać mlekiem i odstawić aż do napęcznienia. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach. W osobnej miseczce białko z dodatkiem sody i soli ubić na sztywną pianę. Żółtko, cukier puder, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę piernikową i napęczniałe płatki z mlekiem połączyć z jabłkiem. Następnie stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając- aż do uzyskania lepkiej masy. Na samym końcu ubitą pianę z białka delikatnie połączyć z resztą składników. Placuszki piec na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu.
A jak Wasze przygotowania świąteczne ? :)

6 komentarzy:

  1. Cudne placuszki :) Takie grubaśne lubię właśnie najbardziej. Na pewno dają porządnego energetycznego kopa przed świątecznymi porządkami i gotowaniem.
    A pytanie - standardowo na ile osób jest to porcja?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 małe lub 1 duża porcja (ok. 8 placuszków) :)

      Usuń
  2. Pulchne placuszki na zimowy dzień ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. moje przygotowania do świąt pełną parą:) pokomentuje, zobaczę co u Was i zmykam ubierać choinkę:)
    placuszki obłędne

    wesołych ;*

    OdpowiedzUsuń
  4. hej, mam do Ciebie pytanko i bylabym wdzięczna, gdybyś mi odpowiedziała :) ale chciałabym spytać na mailu. podałabyś? z góry dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mail umieszczony jest w profilu, ale oczywiście podaję: gosiamarko92@gmail.com :)

      Usuń