niedziela, 16 grudnia 2012

Amerykańskie placuszki

Korzystając z ostatniego dnia weekendu, przygotowałam śniadanie, na które w ciągu tygodnia zazwyczaj nie mam czasu. Dzisiejsze placuszki różnią się nieco, od tych, które zazwyczaj robię. Te są podstawową wersją pancakes, czyli bazą wyjściową do dalszych eksperymentów. Sprawdźcie sami, jakie placuszki są bliższe Waszemu sercu, czy też żołądkowi... te puszyste, czy dzisiejsze ? :)
Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
Przygotowanie:
Jajko połączyć z mlekiem i esencją waniliową- roztrzepać na gładką masę, tak aby nie było żadnych grudek. Następnie dodać przesianą mąkę ze szczyptą soli,  proszkiem do pieczenia i cukrem, cały czas mieszając. Przygotowaną masę odstawić na pół godziny do lodówki. Placuszki piec na teflonowej patelni, bez dodatku tłuszczu. Podawać z golden syrupem, cukrem pudrem lub sosem owocowym. 

5 komentarzy: