niedziela, 3 marca 2013

Muffiny bananowe z rodzynkami

 

Składniki (na 10 małych muffinek):
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki drobno zmielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 2 średnie banany (rozgniecione widelcem lub zmiksowane blenderem)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżki miodu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki łamanych płatków migdałowych (do posypania)
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki: płatki owsiane, mąkę, sodę, proszek do pieczenia, migdały, cynamon i rodzynki- dokładnie wymieszać. W drugiej misce łączymy ze sobą wszystkie mokre składniki: puree bananowe, jajko, oliwę, miód oraz jogurt naturalny. Wszystkie mokre składniki dokładnie wymieszać, do powstania jednolitej konsystencji. Następnie mokre składniki przelać do suchych i wymieszać do połączenia się. Masa powinna być lepka. Papilotki napełnić do 3/4 wysokości, posypać migdałami. Muffinki pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 20-23 minuty. Smacznego :)
przepis pochodzi stąd
 
 

2 komentarze: