czwartek, 13 grudnia 2012

Krem pomidorowo- paprykowy

Zima daje mi w kość. Najchętniej zaszyłabym się w ciepłym łóżku, polarowej piżamie, z kubkiem gorącego kakao. Jednak znalazłam inny sposób na rozgrzanie się w te chłodne dni...
Dzisiaj chciałabym się podzielić przepisem na ostry (nawet bardzo ostry, jak dla mnie) krem pomidorowo- paprykowy, który znalazłam na Dietetyczne Fanaberie. Jest naprawdę pyszny i bardzo sycący. Taka miska gorącej i ostrej zupy na pewno Was rozgrzeje :)

Składniki (na jedną porcję):
  • 300 ml wody
  • 2 duże pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, bazylia, chilli
  • do podania: pestki słonecznika
Przygotowanie:
Pomidory kroimy w dość grube plastry, oczyszczoną z pestek paprykę- na mniejsze kawałki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy pokrojone warzywa (paprykę skórką do góry). Pomidory posypujemy bazylią i tymiankiem i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy przez około 30-40 minut (ja piekłam 30). Po wyjęciu blaszki czekamy aż warzywa ostygną. W tym czasie wstawiamy wodę, a cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni, dodając pół łyżeczki oliwy z oliwek. Z upieczonej papryki ściągamy skórkę i wrzucamy wraz z pomidorami i zeszkloną cebulą do wrzącej wody. Całość doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Gotujemy przez około 20 minut (ja gotowałam trochę krócej). Na końcu blendujemy, do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji. Podajemy z łuskanym słonecznikiem lub jak w oryginalnym przepisie- z kawałkami mozzarelli. Smacznego ! :)

 Przepis bierze udział w akcji "Tęcza Smaków2" w kategorii: czerwony

4 komentarze:

  1. Długo szukałam takiego przepisu na taki krem, dobrze że na niego trafiłam w końcu :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa idealna na mrozy!
    Miska takiej pozwoli zapomnieć o zimnie.
    Brrrrr...

    OdpowiedzUsuń
  3. dodaje z radoscia do akcji :>

    OdpowiedzUsuń