sobota, 16 marca 2013

Chleb orkiszowy

Składniki (na 1 bochenek):
  • 300 g mąki orkiszowej graham
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki suchych drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka masła
  • garść otrębów pszennych
  • 1 łyżka mleka
  • garść płatków owsianych
Przygotowanie:
Do jednej miski wsypujemy mąki, sól i drożdże, dokładnie mieszamy. W środku robimy dołek, dodajemy oliwę, miód oraz wodę. Ciasto dobrze wyrabiamy (najlepiej mikserem z hakami) przez około 5-10 minut. Na tym etapie ciasto może pozostać klejące, nie dodajemy mąki. Chlebek przenosimy do foremki (o wymiarach: mniej więcej 25cm x 11 cm, mierząc w najszerszych miejscach, czyli od góry) wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Foremkę wypełniamy do połowy i wciskamy ciasto w narożniki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia swojej objętości przez około 1-1,5 h. Ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki. Przed pieczeniem chleb smarujemy mlekiem i posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 40-50 minut. Po tym czasie chleb wyjmujemy i studzimy na kratce. Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Domowe pieczywo... coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nic nie zastąpi zapachu pieczonego pieczywa w domu :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Kocham po prostu chleb orkiszowy, mogłabym go jeść tonami <3 Pozdrawiam,gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie bomba i to z maką orkiszową :) super :))))

    OdpowiedzUsuń
  4. A w którym momencie dodaje się nasło?

    OdpowiedzUsuń