czwartek, 7 lutego 2013

Muffiny otrębowe z cynamonem

Składniki (na około 5 dużych muffinek):
  • 100 g otrębów pszennych
  • 1 i 1/2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 jajko
Przygotowanie:
W jednej misce połączyć ze sobą wszystkie suche składniki tj. otręby, cukier, proszek do pieczenia i cynamon- wymieszać. W drugiej roztrzepać jajko z jogurtem. Suche składniki dodać do mokrych i całość bardzo dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do foremek (ja użyłam sylikonowych). Muffinki piec przez około 20-25 minut w temperaturze 180°C.

7 komentarzy:

  1. jaką średnice miały foremki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w najszerszym miejscu mają około 6,5 cm. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. fajne te muffinki i do tego takie zdrowe - pychotka !

    OdpowiedzUsuń
  3. to jest chyba niemożliwe, żeby tak wyrosły bez mąki...
    musiałyby być nakładane "z czubem" do foremki

    OdpowiedzUsuń
  4. A właśnie że wyrosły i jeszcze do tego są pyszne - zapraszam do obejrzenia zdjęć na moim blogu: http://przepisyzjarmarku.blogspot.com/2013/07/muffinki-orkiszowe-z-otrebow-z.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka ma byc konsystencja ciasta gdy juz przekladamy do foremek?

    OdpowiedzUsuń