Składniki:
Spód:
- 2 duże jajka
 - 1 łyżka oleju
 - 1 łyżka zimnej wody
 - 1/3 szklanki cukru
 - 1/3 szklanki mąki pszennej
 - 2 łyżki kakao
 
- 1 galaretka cytrynowa
 - 1 łyżeczka żelatyny
 - 100 ml wrzątku
 - 700 g jogurtu greckiego
 - 2 cukry wanilinowe
 - 2 łyżki cukru pudru
 
- 2 galaretki truskawkowe
 - 2 łyżeczki żelatyny
 - około 600 ml wrzątku
 
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (ok 6 minut). Do ubitych jajek dodać olej oraz wodę, chwilę miksować. Mąkę i kakao połączyć i przesiać do masy jajecznej. Całość dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Biszkopt piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony biszkopt odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Galaretkę cytrynową rozpuścić we wrzątku, dodając łyżeczkę żelatyny. Odstawić do całkowitego wystygnięcia (co jakiś czas mieszać). Jogurt zmiksować z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym i dodać do nich zimną galaretkę. Miksować do momentu połączenia się wszystkich składników. Masę odstawić na około 15-20 minut aby trochę zgęstniała (co kilka minut należy ją przemieszać). Z truskawek odciąć szypułki tak aby można było ustawić je na biszkopcie. Delikatnie wylać masę jogurtową. Ciasto wstawić do lodówki na około 3 godziny.
Galaretkę truskawkową rozpuścić we wrzątku (można dodać łyżeczkę żelatyny). Odstawić i poczekać do jej wystygnięcia, co jakiś czas mieszając aby nie stężała. Zimną galaretkę wylać równomiernie na schłodzoną masę jogurtową. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na całą noc. Smacznego :)

smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo pociągający :)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne takie letnie ciasto.
OdpowiedzUsuńPiękny jest :)
OdpowiedzUsuńMniam, mninam :)
OdpowiedzUsuń