sobota, 14 lutego 2015

Torcik jogurtowy z truskawkami

Przepis
Składniki:
Spód:
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
Masa jogurtowa:
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 100 ml wrzątku
  • 700 g jogurtu greckiego
  • 2 cukry wanilinowe
  • 2 łyżki cukru pudru
Wierzch:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • około 600 ml wrzątku
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (ok 6 minut). Do ubitych jajek dodać olej oraz wodę, chwilę miksować. Mąkę i kakao połączyć i przesiać do masy jajecznej. Całość dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Biszkopt piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony biszkopt odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Galaretkę cytrynową rozpuścić we wrzątku, dodając łyżeczkę żelatyny. Odstawić do całkowitego wystygnięcia (co jakiś czas mieszać). Jogurt zmiksować z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym i dodać do nich zimną galaretkę. Miksować do momentu połączenia się wszystkich składników. Masę odstawić na około 15-20 minut aby trochę zgęstniała (co kilka minut należy ją przemieszać). Z truskawek odciąć szypułki tak aby można było ustawić je na biszkopcie. Delikatnie wylać masę jogurtową. Ciasto wstawić do lodówki na około 3 godziny.
Galaretkę truskawkową rozpuścić we wrzątku (można dodać łyżeczkę żelatyny). Odstawić i poczekać do jej wystygnięcia, co jakiś czas mieszając aby nie stężała. Zimną galaretkę wylać równomiernie na schłodzoną masę jogurtową. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na całą noc. Smacznego :)


5 komentarzy: