wtorek, 5 lutego 2013

Placuszki owsiane z otrębami

  Składniki (na około 8 placuszków):
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta sody i proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Płatki i otręby zalać mlekiem i odstawić do napęcznienia na około 5 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszać. Placuszki smażyć na patelni bez dodatku tłuszczu z obu stron na rumiany kolor. Smacznego :)

10 komentarzy:

  1. cudowne, równiutkie i mają taki ładny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kuszące a przede wszystkim zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pyszne i bardzo delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To chyba będzie mój pomysł na jutrzejsze śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo apetyczne, dziękujemy za zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jejku, cudowne są! Robisz świetne zdjęcia, na pewno jeszcze tutaj zajrzę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jakich użyłaś płatków - zwykłych czy błyskawicznych?

    OdpowiedzUsuń