na omlet:
- 2 jajka
 - szczypta soli
 - 2 łyżki mleka
 - 3 płaskie łyżki mąki pszennej
 
- 1 pomidor
 - 1/2 kuli mozzarelli
 - łyżeczka ziół prowansalskich lub bazylii
 
Pomidora i mozzarellę pokroić w równą kostkę i posypać ziołami- odstawić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do żółtk dodać 2 łyżki mleka i energicznie wymieszać. Następnie dodać mąkę i połączyć całość. Masę z żółtek, mleka i mąki delikatnie dodać do ubitej piany i całość połączyć na jednolitą puszystą masę. Na bardzo rozgrzaną patelnie delikatnie nakładać masę, zmniejszając ogień. Gdy omlet się zarumieni ostrożnie odwrócić go na drugą stronę i nałożyć pokrojonego pomidora i mozzarellę- smażąc, aż do uzyskania złotego koloru. Gotowego omleta 'złożyć na pół' i zdjąć z patelni. Smacznego :)
Biszkoptowy na wytrawnie? Tak jeszcze nie próbowałam ;) Podoba mi się to zestawienie smaków.
OdpowiedzUsuń...ale pysznie wygląda ;D
OdpowiedzUsuńdzięki za przepis, wreszcie mi omlet wyszedł!! zrobiłam z pomidorem, bazylią i fetą :) dodałam kilka przepisów z Twojego bloga do ulubionych, naprawdę fajna strona. pozdrawiam serdecznie, Kasia.
OdpowiedzUsuń