Składniki (2 małe porcje):
- 2 duże marchewki
 - 1 czerwona papryka
 - 1 duża cebula
 - oliwa z oliwek
 - sól, pieprz
 - 2 ząbki czosnku
 - 350 ml bulionu
 - tymianek, kurkuma, słodka papryka, ostra papryka
 - do podania: jogurt naturalny, pestki dyni, bazylia
 
Przygotowanie: 
Marchew obrać, pokroić w cienkie plastry. Paprykę oczyścić, pokroić na pół. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki. Warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym (paprykę, skórką do góry) i skroplić oliwą, przyprawić solą i pieprzem. Warzywa piec przez 30 minut w temperaturze 200ºC. Paprykę włożyć do woreczka foliowego i odstawić na 10 min. Po tym czasie zdjąć z papryki skórkę i razem z cebulą pokroić w mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć 30 sekund. Dodać resztę warzyw, smażyć przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać przyprawy i zalać bulionem. Całość gotować ok 15 minut. Zupę zblendować na gładką masę. Smacznego :) 
Idealna konsystencja! :)
OdpowiedzUsuń