- 250 g mąki orkiszowej graham
- 250 g mąki pszennej
- 10 g suszonych drożdży
- 300 ml wody
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko+1 łyżka mleka (do posmarowania)
- garść płatków owsianych
Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy wodę, masło, miód i sól. Ze wszystkich składników zagniatamy gładkie ciasto (można zrobić to mikserem z hakami). Z ciasta formułujemy kulę, przenosimy do naczynia i przykrywamy lnianym ręcznikiem. pozostawiamy w ciepłym i suchym miejscu do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Wyrośnięte ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiamy, dzielimy na równe części i formułujemy bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia.. Ponownie przykrywamy lnianym ręcznikiem i pozostawiamy na około 30-40 minut. Przed samym pieczeniem bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posypujemy płatkami owsianymi lub naszymi ulubionymi ziarnami. Pieczemy przez około 12-15 minut w temperaturze 190º C
Pycha :)
OdpowiedzUsuń