piątek, 12 kwietnia 2013

Placuszki bananowe

Składniki:
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • 60 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 100 ml mleka
  • 1 duży banan lub 2 małe
Przygotowanie:
Białko oddzielamy od żółta i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do drugiego naczynia dodajemy żółtko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier- ciasto wyrabiamy na gładką masę. Następnie pianę z białka dodajemy do reszty składników i delikatnie mieszamy. Banana kroimy w plasterki i dodajemy do puszystego ciasta. Placuszki pieczemy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.

2 komentarze:

  1. Super wyglądają! Narobiłaś mi ochoty! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bananowe to jedne z tych najpyszniejszych -super ;D

    OdpowiedzUsuń