- 4 jajka
 - 4 szklanki mąki tortowej
 - 10 dkg świeżych drożdży
 - szklanka cukru
 - 1 opakowanie cukru waniliowego
 - 3/4 szklanki oleju
 - 3/4 szklanki mleka
 - szczypta soli
 - dowolne owoce np. truskawki, jagody, śliwki, jabłka itd.
 
- 1/2 kostki masła
 - 1 szklanka mąki
 - 1/2 szklanki cukru 
 
Jajka roztrzepać, mąkę przesiać. Do miski dodać pozostałe składniki oprócz owoców. Zostawić w ciepłym miejscu, przykryte lnianą ściereczką na około 3 godziny. Po tym czasie dopiero wymieszać. Zrobić kruszonkę. Ciasto wlać na blachę. Ułożyć owoce i posypać kruszonką. Piecz przez 50 minut w temperaturze 190ºC. Smacznego :)
Ale pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńidę szukać drożdży!
OdpowiedzUsuńWygląda super :)
---
takeittasty,blogspot.com
Wygląda cudownie, a z pewnością smakuje jeszcze lepiej! :)
OdpowiedzUsuńOstatnio tylko szarlotka u mnie króluje, czas wyjąć z lodówki mleko i drożdże :)
OdpowiedzUsuńJak ja dawno takiej klasyki nie piekłam! Ulubiony smak z dzieciństwa, drożdżowiec :).
OdpowiedzUsuńThat looks so good x
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńhttp://aguulaaa.blogspot.com/