wtorek, 4 lutego 2014

Tarta z kurczakiem na pełnoziarnistym spodzie

Składniki: (ϕ 29 cm)

na spód:
  • 120 g zimnego masła
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 żółtko
  • 50 ml wody
  • szczypta soli
na nadzienie:
  • 100 g piersi z kurczaka
  • przyprawy: bazylia, słodka papryka, curry, sól, pieprz
  • 1 łyżka pesto zielonego
  • 1 kulka mozzarelli- 120 g
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko+białko pozostałe po cieście na spód tarty
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • pomidor
  • świeża bazylia
Przygotowanie:
Masło pokroić w małe kosteczki. Mąkę wsypać na stolnicę, dodać masło- połączyć składniki. Dodać żółtko, wodę oraz sól. Ciasto wyrobić. Uformować kulkę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 20-25 minut. W tym czasie kurczaka umyć, pokroić na równe kawałki, przyprawić oraz dodać łyżkę pesto. Podsmażyć na suchej patelni. Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w drobną kostkę. Dodać jogurtu, jajko, białko oraz łyżeczkę ziół prowansalskich (można użyć zamiennie oregano)- delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180ºC. Ciasto rozwałkować i wyłożyć w formię. W kilku miejscach widelcem nakłuć dziurki, by nie powstały bąble. Spód piec około 15 minut. Kurczaka równomiernie wyłożyć na spodzie, zalać nadzieniem, ułożyć pomidory. Piec około 35 minut. Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Bardzo ładnie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje! Jestem tego pewna. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię tego typu tarty, nie ma nic lepszego niż kawałek tarty,a jeszcze jakby to było na pikniku, to już w ogóle!

    OdpowiedzUsuń
  3. aż ślinka cieknie, zwykle jada się tarty na słodko, ale takie z mięsem u mnie goszczą częściej bo uwielbiam robić je na obiad i mąż zjada całą na raz :)

    OdpowiedzUsuń