czwartek, 19 września 2013

Makaron z bakłażanem

Składniki na 3 porcje
  • około 5 gniazdek makaronu jajecznego
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 bakłażana
  • 2 ząbki czosnku
  • duża pierś z kurczaka
  • 2 duże pomidory
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, papryka słodka, oregano
  • pietruszka
  • sos sojowy
Przygotowanie:
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.  Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Bakłażana pokroić w średniej grubości talarki. Ułożyć na patelni, posypać oregano i wycisnąć 1 ząbek czosnku. Kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić: solą, pieprzem, słodką papryką oraz sosem sojowym. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Gotowe bakłażany zdjąć z patelni i ułożyć na papierowym ręczniku. Następnie podsmażyć kurczaka razem z pomidorami, dodając tymianek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zalać sosem sojowym i dodać drobno pokrojoną pietruszkę. Całość gotować na średnim ogniu około 15-20 minut. Sos powinien zgęstnieć a kurczak być soczysty. Można dodatkowo doprawić. Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam bakłażana, muszę się przyznać. Chciałabym spróbować, ale do końca nie wiedziałam, jak go przyrządzić. Niby mnóstwo przepisów w Internecie, ale jakoś nie mogłam się zabrać. :) Chyba czas najwyższy popróbować, jak takie pyszności na talerzu widzę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się przepysznie. :) Też nigdy nie jadłam bakłażana, bo nie wiedziałam, jak się za niego zabrać. :>

    OdpowiedzUsuń